Öküz Helvası

6 Aralık 2013

ÖKÜZ HELVASININ HİKAYESİ / Bünyamin ZİLE 

Bünyamin Zile

Anadolu’da öküzle çiftçilik yapıldığı dönemlerde; Bahar aylarında çiftçiler öküzleri otlatmak için (Kazan yöresinde gece örüsü olarak adlandırılan) dağa ya da çayırlara giderlermiş. Gece orada yatar öküzleri doyurur, sabah erkenden tarlaya çift sürmeye gidilirmiş. O dönemlerde, kadının biri gece örüsüne ne koyacağını karar verememiş. Evde un ve pekmezden başka bir şey yokmuş. Kocasına danışmış. Durumu anlatmış. Sonunda ocakta un ve pekmezi karıştırıp kavurmaya karar vermişler. Kadın un ve pekmezi ocakta karıştırarak iyice koyulaşıncaya kadar kavurmuş. Sonrada biraz soğuyunca eliyle sıkarak küçük toplar haline getirmiş ve kocasının çıkınına azık olarak koymuş. Kocası acıkınca helvayı yemiş, beğenmiş. Tok tuttuğunu, gücüne güç kattığını ve bozulmadan uzun süre kaldığını görmüş. Bu yiyecek zaman içerisine gece örüsüne giden erkekler arasında yaygınlaşmış. Öküz gütmeye giden kocaların çantasına azık olarak konulduğu için “Öküz Helvası” olarak anılmaya başlanmış. Bu isimle günümüze kadar gelmiştir. Günümüzde içerisine ceviz ya da badem konularak içeriği zenginleştirilmiştir.

O dönemlerde Kazan bölgesinde yoğun olarak buğday ekildiğinden un bulunurmuş. Ayrıca bölgede iki bin dönüm üzerindeki alanda üzüm tarımının yapıldığı “Karabayır bağları” olduğu için pekmez de bol bulunan bir yiyecekmiş. Devreye kadınların pratik zekaları girince günümüzde hala zevkle tüketilen bu tatlı türü çıkmış.

http://www.edebiyatakademisi.com/index.php?option=com_content&view=article&id=308:okuz-helvasinin-hikayesi&catid=28:hikaye-atolyesi&Itemid=45

Bir Cevap Yazın

Aşağıya bilgilerinizi girin veya oturum açmak için bir simgeye tıklayın:

WordPress.com Logosu

WordPress.com hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Twitter resmi

Twitter hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Facebook fotoğrafı

Facebook hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Google+ fotoğrafı

Google+ hesabınızı kullanarak yorum yapıyorsunuz. Log Out / Değiştir )

Connecting to %s

%d blogcu bunu beğendi: